Szintrendszerünkről

Szintrendszerünket a Közös Európai Referenciakeret (KER) útmutatásait figyelembe véve alakítottuk ki, így iskolánkban 5 szinten tanulhatsz kezdőtől a felsőfokú szintig, amely biztosítja, hogy a tudásszinteknek megfelelő ponton kapcsolódhass az oktatásba.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen nyelvi kompetenciákat szerzel, azaz mit fogsz tudni az egyes szintek elvégzése után, kattints a téged érdeklő szintre!

Szint

Egységek

EU-s (KER) szintek

I. kezdő szint 1 A1 Első lépések/Minimum szint
II. 2 3 A2 Lendület/Alapszint
III. alapfokú szint 4 5 6 B1 Ugrás/Küszöbszint
IV. középfokú szint 7 8 9 10 B2 Szárnyalás/Középszint
V.  felsőfokú szint 11 12 13 14 C1 Csúcsközelben/Haladó szint


B2 - Szárnyalás / KER Középszint (középfokú nyelvvizsga szintje) PDF Nyomtatás E-mail
Hallás

 

Megértem a hosszabb beszédeket és előadásokat, illetve még a bonyolultabb érveléseket is követni tudom, amennyiben a téma számomra elég ismert. Többnyire megértem a híreket és az aktuális eseményekről szóló műsorokat a tévében. Általában értem a filmeket, ha a szeplők köznyelven beszélnek.


 
Olvasás

 

El tudom olvasni azokat a cikkeket és beszámolókat, amelyek jelenkori problémákkal foglalkoznak és szerzőjük véleményét, nézetét fejtik ki. Megértem a kortárs irodalmi prózát.


 
Beszélgetés

 

Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre vagyok képes. Aktívan részt tudok venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejtem a véleményemet.


 
Folyamatos beszéd

 

Világosan és kellő részletességgel fejezem ki magam számos, érdeklődési körömbe tartozó témában. Ki tudom fejteni a véleményemet valamely aktuális témáról, úgy, hogy részletezem a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.


 
Írás

  Világos és részletes szövegeket tudok alkotni az érdeklődési körömbe tartozó számos témáról. Tudok olyan dolgozatot vagy beszámolót írni, amely tájékoztat, érveket és ellenérveket sorakoztat fel valamiről. Levélben rá tudok világítani arra, hogy milyen jelentőséget tulajdonítok az eseményeknek, élményeknek.